www.phoa.nl - Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen
Een gezonde mond begint bij U zelf
Tandartsenpraktijk Phoa heeft de zorg voor uw gebit hoog in het vaandel staan. Goede informatie naar de patiënt is daarbij van groot belang. Op www.allesoverhetgebit.nl  treft u veel antwoorden op uw vragen aan. Deze site wordt beheerd en gecontroleerd door de KNMT en is uiterst verantwoord. Daarnaast gaan wij hieronder nog in op een aantal belangrijke zaken. En wordt uw vraag toch niet beantwoord? Vraag het ons!
 


Vanaf welke leeftijd moeten kinderen naar de tandarts?
Een kind heeft met 2,5 jaar zijn melktandjes. Vanaf dat moment kan de tandarts spelenderwijs het gebit controleren. De eerste keren komt dat neer op tandjes tellen om het kind te laten wennen.
Hoe vaak moet ik eigenlijk poetsen?
Tenminste 2x per dag poetsen en 1 keer per dag stoken of ragen.
Een gezond gebit begint bij U zelf, en wij helpen u daar uiteraard graag bij.
Wat is een goede tandenborstel, waar moet ik op letten?
Een tandenborstel moet een rechte steel hebben. Aan deze steel moeten veel bosjes haar zitten. De haren moeten zacht zijn. De tandenborstel moet vlak zijn en de haren mogen niet uit elkaar staan. Een tandenborstel kan ook elektrisch. Mits goed gebruikt werkt dit wetenschappelijk bewezen beter dan de gewone tandenborstel. Wij adviseren een elektrische tandenborstel liefst met een poetskracht begrenzer
 
Waardoor komt erosie?
Erosie komt door inwerking van zuren uit alles wat er geconsumeerd wordt, Berucht zijn de frisdranken en vruchtensappen; Bij erosie lost het buitenste laagje glazuur op. Het is een toenemend probleem. Slechts 7 eet en drink momenten totaal op een dag wordt geadviseerd.
Na inname van iets zuurs kunt u het best even spoelen met wat water, zodat de mond minder zuur wordt
 
Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Een wortelkanaalbehandeling - in de volksmond: zenuwbehandeling - wordt uitgevoerd in het inwendige van een tand of kies. Een tand is opgebouwd uit een kroon (wat in de mond uitsteekt) en een wortel (waarmee de tand met de kaak verbonden is). De kroon bestaat uit een bedekkende laag van glazuur, daaronder het levende tandbeen en daarin bevindt zich een holte (wortelkamer) waarin het tandmerg is opgesloten. Dit tandmerg kan ontstoken raken en wordt dan (zeer) pijnlijk. En dan wordt een wortelkanaalbehandeling doorgaans noodzakelijk. Er wordt een opening in de tand gemaakt door het glazuur en het tandbeen heen tot in de wortelkamer. Het (ontstoken) tandmerg wordt verwijderd. Het wortelkanaal, waardoor het tandmerg verder verloopt naar de punt van de wortel wordt gereinigd en met behulp van zeer fijne vijltjes vormgegeven. Daarna wordt het wortelkanaal gevuld en de tand weer afgesloten. De prognose van een dergelijke behandeling is doorgaans goed. Wel wordt de tand, welke meestal reeds sterk is aangetast, want anders raakt het tandmerg niet zo makkelijk ontstoken, als gevolg van het ontbreken van het normale, gezonde tandmerg zwakker. Het komt dan ook regelmatig voor dat een dergelijke tand moet worden voorzien van een kroon. Indien een ontsteking van de pulpa (het tandmerg) niet wordt onderkend,gaat het weefsel te gronde en kan dit leiden tot een wortelpunt ontsteking, met grote destructie in het kaakbot. 
 
Wat zijn kronen?
Kronen zijn buiten de mond vervaardigde restauraties die in het algemeen een gehele tand of kies omvatten. De kroon wordt vervaardigd in het tandtechnisch laboratorium. Om dat te kunnen doen dient de tandarts een afdruk te maken van de tand of kies welke van een kroon dient te worden voorzien. Voordat dit kan plaatsvinden wordt van de tand of kies eerst een plak van 1 a 2 mm dikte afgeslepen in een licht conische vorm. De afdruk van de kaak waarin de betreffende tand of kies zich bevindt, alsmede een afdruk van de andere kaak worden naar het laboratorium gestuurd. Met behulp van een in de mond vervaardigde wasindex (waarmee wordt vastgelegd hoe de kaken op elkaar passen) worden de modellen die van de afdrukken worden gemaakt in een apparaat geplaatst waarmee het sluiten en bewegen van de kaken kan worden nagebootst. Een kroon kan worden vervaardigd van metaal (gegoten van meestal goud) , waarop later porselein wordt gebakken of geheel van keramisch materiaal. In de tussentijd krijgt de patiënt een aan de stoel vervaardigde tijdelijke kroon. Nadat de kroon bij de tandarts is afgeleverd wordt deze op de beslepen tand of kies gepast en geplaatst. Hier door wordt een duurzaam herstel bereikt.

Hoe wordt een witte composietvulling aangebracht?
Nadat er is vastgesteld dat een tand of kies is aangetast, wordt met behulp van snel draaiende boortjes de tand of kies geopend. Vervolgens wordt het aangetaste weefsel verwijderd en kan begonnen worden met vullen. Voor een composiet vulling wordt meestal eerst een (beschermende, of hechting bevorderende) onderlaag aangebracht. Vervolgens wordt het omringende tandglazuur met behulp van 35% fosforzuur ge-etst. Hierdoor ontstaat in het tandglazuur een microscopische ruwheid. Daarop wordt een dunvloeiende kunsthars hechtlak (bonding) aangebracht, waarna de feitelijke composiet (tandkleurige kunsthars) vulling wordt aangebracht. De kunstharsen worden in het algemeen met behulp van licht van een specifieke golflengte (blauw) uitgehard. Waarna het geheel wordt afgewerkt en met behulp van gekleurde strips wordt gecontroleerd op het eventueel storen bij het sluiten van de kaken.