www.phoa.nl - Behandelingen

Behandelingen
We zijn een algemene tandartsen praktijk en veel tandheelkundige zaken doen de tandartsen en mondhygiënisten zelf . De tandartsen doen alle mogelijke vullingen, facings, kronen, bruggen, protheses, extracties etc.
Tevens is er een groot netwerk opgebouwd om te kunnen verwijzen naar specialisten zoals kaakchirurgen, orthodontisten, parodontologen en endodontologen.
Sommige specialistaties zijn hier in huis, zoals Restauratieve tandheelkunde en Bijzondere Tandheelkunde
Preventie
Veel tandheelkundige behandelingen kunnen worden voorkomen door liefst 3x daags te poetsen en tussen de tanden te reinigen; 3x daag maar minimaal 2x per dag en uiteraard heel goed vóór het slapen gaan!
Vraag de Preventie assistente of de mondhygiëniste hoe de mond nou écht goed schoon gehouden kan worden
Wat moet u doen: Als u of uw kind door een ongeval een tand of kies verliest?
Dan kunt u de tand of kies het beste bewaren in een beker melk . Als u dit niet bij de hand heeft kan de tand of kies onder de tong bewaard worden. Het is belangrijk dat de tand zo snel mogelijk wordt teruggeplaatst en niet uitdroogt. U moet daarom zo snel mogelijk contact opnemen met uw tandarts.

Wat moet u doen:Als u kiespijn heeft die langer dan enige uren aanhoudt?
Dan moet u contact opnemen met uw tandarts. In overleg zal dan besloten worden wat er moet gebeuren. Het is verstandig om altijd pijnstillers zoals Paracetemol of Ibuprofen in huis te hebben.

Wat moet u doen, als een vulling uitvalt of een stuk van tand of kies afbreekt?
Neem contact op met de tandarts. Als het niet pijnlijk is, zal met u een gewone afspraak gemaakt worden. Als er wel problemen zijn, zal met u een afspraak voor dezelfde of volgende dag gemaakt worden. Dit geldt ook voor losgeraakte kronen of bruggen.

Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de preventie assistent?
In de mondzorgpraktijk kom je ze allebei tegen: de mondhygiënist en de preventie assistent. Maar wie doet nu wat? Een overzicht van de taken: 

De mondhygiënist draagt een beschermde titel, heeft een HBO-studie afgerond en is expert op het gebied van preventie. De mondhygiënist kan een eigen praktijk hebben. De mondhygiënist maakt niet alleen boven de rand van het tandvlees schoon maar behandelt ook parodontitis waarbij uitgebreid onderzoek gedaan wordt en ook onder het tandvlees wordt gereinigd. De mondhygiënist is opgeleid om mensen met een ziekte onder de leden te behandelen en kan tevens advies uitbrengen aan de tandarts.
De mondhygiënist: 
  • brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan op;
  • maakt gebitsafdrukken, doet bacterieel onderzoek en maakt (in opdracht van de tandarts) röntgenfoto’s;
  • geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, erosie, slijtage, tandvlees-aandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag - zoals duimen - op het gebit;
  • geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;
  • verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;
  • brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride;
  • brengt een ‘laklaag’ op tanden en/of kiezen aan, polijst vullingen en kan het gebit bleken;
  • vult kleine gaatjes, in opdracht van de tandarts;bepaalt samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!

De preventie assistent heeft MBO-werkniveau, onze preventie assistent heeft een opleiding succesvol afgerond bij EDIN en staat ingeschreven in het register. De preventie assistent kan de patiënt voorlichten om gaatjes en tandvleesontstekingen te voorkomen. Deze assistente wordt niet opgeleid om alleen zelfstandig te werken of om onder het tandvlees te reinigen. De preventie assistent kan wel patiënten met eenvoudige aandoeningen behandelen. De preventie assistent ondersteunt de tandarts en de mondhygiënist. 
Bron: Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist April 2015